Hanna Mamzer była gościem Andrzeja Sołtysika i Anny Kalczyńskiej w poniedziałek 11 października. Została przedstawiona jako biegła sądowa z dobrostanu zwierząt, psycholożka i socjolożka. Wspólnie z drugim ekspertem, prof. Andrzejem Elżanowskim z Uniwersytetu Warszawskiego, H. Mamzer mówiła o laboratoryjnej produkcji mięsa, która ma być alternatywą dla hodowania i zabijania zwierząt. Zdaniem neklanki masowa produkcja tzw. czystego mięsa powinna wejść w życie w ciągu najbliższych dziesięciu lat.
– Myślę, że w perspektywie dziesięciolecia to się powinno udać. Wynalazcy i producenci zapewniają, że smak będzie ten sam jak w przypadku tradycyjnego mięsa. Bardzo liczymy na to, że te produkty wejdą na rynek i będą dostępne dla przeciętnego konsumenta. W tej chwili wyprodukowanie jednego burgera to koszt rzędu 9 dolarów, więc wciąż koszt dość duży, ale w porównaniu do pierwszego burgera, który kosztował 330 tys. dolarów, spadek ceny jest drastyczny – zauważyła pani Hanna.
– Spożywanie mięsa jest symbolem statusu społecznego. Społeczeństwa, które się bogacą, dożą do tego, żeby podnosić konsumpcję mięsa. Z drugiej strony widzimy bardzo silne trendy popularyzowania diet roślinnych. Biznes nie kłamie, jeśli w sklepach są duże ilości zróżnicowanych produktów wegańskich i wegetariańskich, to znaczy, że jest na nie popyt – przekonywała mieszkanka Nekielki.
Rozmowy w studiu były uzupełnieniem do materiału reporterskiego z Instytutu Zootechniki w Balicach, gdzie trwają zaawansowane badania nad produkcją mięsa komórkowego. – Imitujemy naturalne procesy, które dzieją się w organizmie, takie jak naprawa uszkodzonych mięśni, więc tak naprawdę sztucznych rzeczy jest tu bardzo znikoma ilość. Namnażamy komórki do postaci mięsa, która może mieć formę mięsa mielonego lub – co jest trudniejsze – mięsa z teksturą włóknistą – mówił dr inż. Wojciech Witarski.
ciekawy18:07, 11.10.2021
A ta pani jest profesorem belwederskim czy uniwersyteckim ?
Oyster18:20, 11.10.2021
Czy ktoś wie jaki jest koszt wyprodukowania 1kg takiego mięsa? Czy ktoś wie jak wypadnie"organoleptyczne" porównanie mięsa sztucznego i naturalnego? Jaki ślad węglowy pozostawi po sobie produkcja takiego mięsa? No i na koniec spożywanie mięsa nie jest symbolem statusu społecznego. Jest naturalną ewolucyjną potrzebą organizmu ludzkiego!
Tak, to ja!19:47, 11.10.2021
No i koniec z mięchem! Na Krupówkach czeka na Ciebie pseudokozinobaraninowołowina o jeszcze dziwniejszej nazwie kulinarnej. Pozostaną kluchy albo pizza w dole Krupówek...;)
Keys20:30, 11.10.2021
Krupówkom i tzw. "góralom" dawno temu powiedzieliśmy "Pa" 🤣🤣🤣
Oyster09:11, 12.10.2021
Niekoniecznie! Przy rondzie JP2 przy ul. Przewodników Tatrzańskich jest duży bar w którym dwa lata temu za schabowego z ziemniakami i surówką oraz za pomidorówkę lub rosół z makaronem płaciłem 24PLN. W Skorzęcinie za samego schabowego i to mniejszego płaciłem wtedy 28PLN.
Keys19:33, 11.10.2021
No to pani profesor ma teraz "przegwizdane" u "agrounii" 🤣🤣🤣
Michał K. 14:14, 23.10.2021
Nie u agrounii tylko u każdego rolnika i Polaka. A gdzie ta cała walka z GMO czy te komórkowe mięso to nie GMO? tylko inaczej nazwane. Wolę zdrowe wychodowane we własnym gospodarstwie.
tak i tak20:13, 11.10.2021
Wydaje się to oczywiste o czym mówi prof. Hanna Mamzer, ale Wieśnia jest zacofana i tego jeszcze długo nie zrozumie. Taki poziom edukacji.
Keys20:27, 11.10.2021
Pamiętaj, że czasem można trafić na bardziej inteligentnych! I co wtedy? Nadal będziesz "wciskał kit"? Grozi to ośmieszeniem! Czy można bardziej?
ciekawy09:02, 12.10.2021
gvcf- nie masz zielonego pojęcia a głos zajmujesz ośmieszając się
turysta11106:28, 13.10.2021
polecam komedię z lat 70tych z Louis de Funes Skrzydełko czy nóżka. Film ten chyba zostanie zakazany:)
2 5
A co to zmienia? Dla ciebie to i tak nieosiągalny poziom...