Impreza, która od kilku lat połączona jest z dożynkami powiatowymi odbyła się 14 września w parku im. Dzieci Wrzesińskich. Gościem specjalnym był kucharz i restaurator Mateusz Gessler, który przygotował risotto i placek francuski. Podczas pokazów nie zabrakło porad kulinarnych i kuchennych anegdotek. Dania podzielono na degustacyjne porcje i rozdano publiczności. Rozeszły się w mgnieniu oka.
Kulinarne atrakcje zapewniły też koła gospodyń wiejskich z całego powiatu, które zaserwowały swoje popisowe potrawy. Na stosikach rozstawionych przy kole amfiteatru można było spróbować gulaszu na kilkanaście sposobów, gołąbków, czerniny, a także pieczonych na świeżo gofrów z domowymi dżemami.
Gospodynie wzięły udział w konkursie na najlepszą sznekę z glancem. Wypieki oceniał Mateusz Gessler. Zadaniem uczestniczek było nie tylko przygotowanie perfekcyjnych drożdżówek, ale też ich podanie z pomysłem i prezentacja. Konkursowe drożdżówki oparte były na tradycyjnych wielkopolskich przepisach, ale panie pozwoliły sobie na szczyptę fantazji dodając do nich maliny, dynię, wanilię, śliwki i amaretto i wiele innych dodatków.
Imprezę zakończył koncert Jacka Silskiego, wokalisty śpiewającego śląskie szlagiery w romantycznej wersji.
Tradycyjnym elementem święta plonów była msza dziękczynna w kościele pw. św. Ducha.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu wrzesnia.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz