Zamknij

Hanna Mamzer o „czystym mięsie” w „Dzień Dobry TVN”

16:24, 11.10.2021 D.I Aktualizacja: 16:26, 11.10.2021
Skomentuj

Mieszkanka Niekielki i lokalna aktywista, prof. Hanna Mamzer, była jednym z ekspertów zaproszonych dziś do studia „Dzień Dobry TVN”.

Hanna Mamzer była gościem Andrzeja Sołtysika i Anny Kalczyńskiej w poniedziałek 11 października. Została przedstawiona jako biegła sądowa z dobrostanu zwierząt, psycholożka i socjolożka. Wspólnie z drugim ekspertem, prof. Andrzejem Elżanowskim z Uniwersytetu Warszawskiego, H. Mamzer mówiła o laboratoryjnej produkcji mięsa, która ma być alternatywą dla hodowania i zabijania zwierząt. Zdaniem neklanki masowa produkcja tzw. czystego mięsa powinna wejść w życie w ciągu najbliższych dziesięciu lat.

– Myślę, że w perspektywie dziesięciolecia to się powinno udać. Wynalazcy i producenci zapewniają, że smak będzie ten sam jak w przypadku tradycyjnego mięsa. Bardzo liczymy na to, że te produkty wejdą na rynek i będą dostępne dla przeciętnego konsumenta. W tej chwili wyprodukowanie jednego burgera to koszt rzędu 9 dolarów, więc wciąż koszt dość duży, ale w porównaniu do pierwszego burgera, który kosztował 330 tys. dolarów, spadek ceny jest drastyczny – zauważyła pani Hanna.

– Spożywanie mięsa jest symbolem statusu społecznego. Społeczeństwa, które się bogacą, dożą do tego, żeby podnosić konsumpcję mięsa. Z drugiej strony widzimy bardzo silne trendy popularyzowania diet roślinnych. Biznes nie kłamie, jeśli w sklepach są duże ilości zróżnicowanych produktów wegańskich i wegetariańskich, to znaczy, że jest na nie popyt – przekonywała mieszkanka Nekielki.

Rozmowy w studiu były uzupełnieniem do materiału reporterskiego z Instytutu Zootechniki w Balicach, gdzie trwają zaawansowane badania nad produkcją mięsa komórkowego. – Imitujemy naturalne procesy, które dzieją się w organizmie, takie jak naprawa uszkodzonych mięśni, więc tak naprawdę sztucznych rzeczy jest tu bardzo znikoma ilość. Namnażamy komórki do postaci mięsa, która może mieć formę mięsa mielonego lub – co jest trudniejsze – mięsa z teksturą włóknistą – mówił dr inż. Wojciech Witarski.

(D.I)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(12)

ciekawyciekawy

8 4

A ta pani jest profesorem belwederskim czy uniwersyteckim ? 18:07, 11.10.2021

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

gvcfgvcf

2 5

A co to zmienia? Dla ciebie to i tak nieosiągalny poziom... 08:37, 12.10.2021


reo

OysterOyster

9 2

Czy ktoś wie jaki jest koszt wyprodukowania 1kg takiego mięsa? Czy ktoś wie jak wypadnie"organoleptyczne" porównanie mięsa sztucznego i naturalnego? Jaki ślad węglowy pozostawi po sobie produkcja takiego mięsa? No i na koniec spożywanie mięsa nie jest symbolem statusu społecznego. Jest naturalną ewolucyjną potrzebą organizmu ludzkiego! 18:20, 11.10.2021

Odpowiedzi:3
Odpowiedz

Tak, to ja!Tak, to ja!

4 2

No i koniec z mięchem! Na Krupówkach czeka na Ciebie pseudokozinobaraninowołowina o jeszcze dziwniejszej nazwie kulinarnej. Pozostaną kluchy albo pizza w dole Krupówek...;) 19:47, 11.10.2021


KeysKeys

6 0

Krupówkom i tzw. "góralom" dawno temu powiedzieliśmy "Pa" 🤣🤣🤣 20:30, 11.10.2021


OysterOyster

4 0

Niekoniecznie! Przy rondzie JP2 przy ul. Przewodników Tatrzańskich jest duży bar w którym dwa lata temu za schabowego z ziemniakami i surówką oraz za pomidorówkę lub rosół z makaronem płaciłem 24PLN. W Skorzęcinie za samego schabowego i to mniejszego płaciłem wtedy 28PLN. 09:11, 12.10.2021


KeysKeys

5 1

No to pani profesor ma teraz "przegwizdane" u "agrounii" 🤣🤣🤣 19:33, 11.10.2021

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Michał K. Michał K.

0 0

Nie u agrounii tylko u każdego rolnika i Polaka. A gdzie ta cała walka z GMO czy te komórkowe mięso to nie GMO? tylko inaczej nazwane. Wolę zdrowe wychodowane we własnym gospodarstwie. 14:14, 23.10.2021


tak i taktak i tak

3 10

Wydaje się to oczywiste o czym mówi prof. Hanna Mamzer, ale Wieśnia jest zacofana i tego jeszcze długo nie zrozumie. Taki poziom edukacji. 20:13, 11.10.2021

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

KeysKeys

7 1

Pamiętaj, że czasem można trafić na bardziej inteligentnych! I co wtedy? Nadal będziesz "wciskał kit"? Grozi to ośmieszeniem! Czy można bardziej? 20:27, 11.10.2021


ciekawyciekawy

3 0

gvcf- nie masz zielonego pojęcia a głos zajmujesz ośmieszając się 09:02, 12.10.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

turysta111turysta111

4 0

polecam komedię z lat 70tych z Louis de Funes Skrzydełko czy nóżka. Film ten chyba zostanie zakazany:) 06:28, 13.10.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%