Kawiarka to proste urządzenie służące do parzenia kawy. Nie jest to ekspres i nie powinno być z nim mylone. Ekspresy są większe, mają więcej funkcji, także ich cena jest wielokrotnie wyższa.
Używanie kawiarki sprowadza się do nalania wody, nasypania kawy i podłączenia do prądu. Po kilku minutach kawa będzie gotowa. Proste? Tak, nawet bardzo. Mimo to kawa z kawiarki jest porównywalna z tą z ekspresu a często nawet lepsza.
Najlepszym dowodem są kulinarne upodobania Włochów, uznawanych za kawowych ekspertów. W niewielu włoskich domach znajdziemy ekspres. Włosi już dawno wybrali kawiarki.
Mocną i aromatyczną, bo kawiarka wydobywa z kawy to, co najlepsze. Gdybyśmy chcieli określić typ kawy zaparzonej w kawiarce, chyba najbliżej będzie jej do espresso. Na bazie tego napoju możemy przyrządzić latte lub cappuccino.
Do parzenia w kawiarce nadaje się tylko kawa mielona. Jeśli mielimy ją samodzielnie w domu, musimy pamiętać, że im drobniej zmielona kawa, tym mocniejszy napój otrzymamy. Warto mieć to na uwadze, bo są osoby, które uwielbiają mocną małą czarną, a są i takie, które wolą delikatniejszy napar. Ten sam efekt można osiągnąć, wsypując do kawiarki nieco mniej kawy. Trzeba natomiast pamiętać, że pojemnik na wodę zawsze napełnia się w całości.
Właściwie można powiedzieć, że wszystkim smakoszom kawy. Są jednak osoby, które zdecydowanie powinny postawić na zakup kawiarki:
– studenci – to tanie urządzenie i praktycznie bezawaryjne, co w przypadku studenckich budżetów ma spore znaczenie,
– osoby, które dużo podróżują i mieszkają w hotelach – możliwość wypicia swojej ulubionej kawy na pewno będzie miała niebagatelne znaczenie,
– osoby, które wynajmują mieszkania i często się przeprowadzają – w kompaktowym bagażu łatwiej zmieścić kawiarkę niż ekspres,
– osoby, które mają bardzo małą kuchnię. Ekspres zajmuje dużo miejsca, kawiarkę można po użyciu schować do szafki lub szuflady.
Chociaż kawiarka, jak zostało wspomniane wyżej, jest prostym urządzeniem, nie znaczy to, że poszczególne modele niczym się od siebie nie różnią. Dlatego, zanim kupisz kawiarkę, sprawdź:
– moc urządzenia – informuje o poborze prądu, ale też o szybkości parzenia kawy. Im wyższa moc, tym szybciej przebiega proces parzenia, ale nie popadajmy w przesadę. Kawiarka nie musi mieć mocy 2000 W. Wystarczy około 500 W;
– pojemność – kawiarka nie jest jak czajnik, do którego można wlać dowolną ilość wody. Zawsze napełniamy ją w całości, więc powinniśmy wybrać dokładnie taką, jaką potrzebujemy. Kawiarka elektryczna KA50 KAFFE przygotowuje jednorazowo aż sześć filiżanek kawy, sprawdzi się więc w wieloosobowej rodzinie lub niewielkim biurze. Opcjonalnie będzie dobra dla jednej osoby, która pije kawę przysłowiowymi litrami. Jeśli jednak jesteś singlem i wystarcza ci jedna filiżanka, kup mniejszą kawiarkę;
– rodzaj zbiornika na kawę – dla własnej przyjemności lepiej postawić na przezroczysty, od razu widać, czy kawa jest gotowa;
– kolor podstawy – to właściwie drobiazg, ale miło, gdy kawiarka wizualnie pasuje do wyposażenia kuchni.
ARTYKUŁ PARTNERSKI
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz