Zamknij

Węże spożywcze – normy, wymagania oraz sposoby czyszczenia

12:18, 16.08.2024
Skomentuj

W przypadku pracy z substancjami spożywczymi niezbędne jest spełnienie najwyższej jakości oraz określonych norm. Grupa węży spożywczych stanowi istotną część nowoczesnego przemysłu, wpływając na procesy takie jak transport cieczy czy żywności sypkiej. Wymaga się, by każdy wąż spożywczy spełniał określone wymogi oraz regulacje Unii Europejskiej, a także amerykańskiego FDA (Food and Drug Administration)– to właśnie one określają wymagania względem węży dopuszczonych do kontaktu z żywnością, a także określają, jakie konkretnie substancje mogą one transportować. Mając do czynienia z artykułami żywnościowymi, niezbędna jest najwyższa jakość oraz spełnienie określonych norm. Co wyróżnia węże spożywcze na tle reszty produktów przemysłowych? Już dziś dowiedz się o nich więcej.

Charakterystyka węży do substancji spożywczych

Węże do substancji spożywczych wykonywane są z materiałów, które dopuszczone są do kontaktu z żywnością; posiadają one warstwę wewnętrzną, powstającą z gumowych mieszanek białej barwy, które pozbawione są zapachu oraz smaku. Wśród nich wymienia się między innymi: PVC, polietylen, a także inne polimery o wysokim stopniu czystości. Pozbawione szkodliwych substancji, nie wchodzą w interakcję z żywnością ani nie pogarszają jej jakości. To, jak szeroką grupą są węże do substancji spożywczych potwierdza oferta firmy MiDaTech – zajmującej się dostarczaniem przedsiębiorcom wysokiej klasy wyposażenia przemysłowego, które zawiera w sobie przewody elastyczne, przewody pneumatyczne, szybkozłącza oraz kompensatory. Specjaliści są w stanie pomóc z doborem odpowiedniego węża, dopasowując produkt do wymagań podanych przez zainteresowanego zakupem klienta. Do najpopularniejszych podtypów węży spożywczych należą:

  • węże do mleka (przewody mleczne) – obecne najczęściej w nowoczesnych gospodarstwach; używane w maszynach do automatycznego dojenia zwierząt;
  • węże do alkoholi – przemysł winiarski wciąż rośnie w siłę, a węże do alkoholi ułatwiają cały proces pozyskiwania trunków;
  • węże do ryb – szczególna grupa produktów, cechująca się dużymi średnicami oraz sporą wytrzymałością wobec przetarć czy ewentualnych uderzeń; najczęściej transparentne, cenione przez wielu pracowników nadzorujących przepływ ryb w wężu.

To, o czym nie należy zapominać w przypadku węży spożywczych, to odpowiedni certyfikat, który potwierdza spełnianie przez produkt określonych norm. Węże spożywcze odgrywają niezwykle znaczącą rolę w całym procesie produkcyjnym – należy wiedzieć, jak o nie dbać.

Węże spożywcze – czyszczenie oraz dezynfekcja

Aby wąż był w pełni bezpieczny do użytku, konieczne jest jego regularne czyszczenie i dezynfekcja. W tym celu stosuje się metodę CIP, składającą się z kilku etapów takich jak: wstępne płukanie, mycie środkiem o odczynie zasadowym, płukanie wodą, mycie środkiem o odczynie kwasowym, a następnie przepłukanie węża wodą w celu usunięcia pozostałości roztworu. Czyszcząc wąż w taki sposób można mieć pewność, że będzie on pozbawiony bakterii, a co za tym idzie zdatny do dalszego użytku. Takie działanie zapobiega nadmiernemu rozwojowi bakterii oraz powstawaniu szkodliwych zanieczyszczeń. Ponadto, zaleca się by dokonywać regularnych kontroli węży spożywczych pod kątem ewentualnych uszkodzeń – pozwoli to uniknąć wycieków czy narażenia zagrożenia dla zdrowia operatorów.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

TereniaTerenia

0 2

Znowu atakują Kościół nie chcą dać pieniędzy o. Tadeuszowi z Torunia

14:09, 16.08.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

StrzerbaStrzerba

2 1

Bardzo ważna informacja dla mieszkańców tej zacofanej pipidówki!
Bardzo ważna! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

08:26, 17.08.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%