Zamknij

Konkurs kulinarny WIR-u – od zapustów do zielonych świątek

19:30, 11.03.2021 | F.B
Skomentuj
REKLAMA

Wielkopolska Izba Rolnicza ogłosiła kolejny konkurs kulinarny na tradycyjne potrawy przygotowywane od zapustów, przez Środę Popielcową i Wielki Post, po Święta Wielkanocne i Zielone Świątki. 

Ten czas w tradycyjnej wielkopolskiej kuchni jest niezwykle bogaty w smaki, zwyczaje i wierzenia. Organizując konkurs mamy nadzieję na odświeżenie i przybliżenie tych tradycji. Konkurs opierać się będzie na przygotowaniu dokumentacji fotograficznej i multimedialnej z procesu przygotowania potrawy oraz opisie jej pochodzenia i znaczenia. 

Ważne, aby potrawa była regionalna, zwyczajowo przygotowywana w okresie od zapustów do zielonych świątek. Powinna być przyrządzona w sposób tradycyjny, z wykorzystaniem lokalnych produktów. Istotą konkursu jest dotarcie do oryginalnych przepisów, stanowiących przykład naszego dziedzictwa kulinarnego. Przesłany przez uczestników materiał zostanie oceniony przez Kapitułę Konkursu i na tej podstawie przyznane zastaną nagrody.

Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń prowadzących działalność na terenach wiejskich oraz do osób indywidualnych zamieszkałych na terenach wiejskich województwa Wielkopolskiego. Organizatorem konkursu jest Wielkopolska Izba Rolnicza, a partnerem Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW”.

Konkurs  trwa od 1 lutego do 31 maja br. Ostatecznym terminem na przesłanie zgłoszenia będzie 3 czerwca 2021 roku. Zgłoszenia należy przesyłać wyłącznie drogą elektroniczną na adres [email protected], tel. 733 170 780

(F.B)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (1)

gospodynigospodyni

1 1

jaki przepis poda kołodzieczyk i koledzy jaki przepis 06:49, 12.03.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%