Wielkopolska Izba Rolnicza ogłosiła kolejny konkurs kulinarny na tradycyjne potrawy przygotowywane od zapustów, przez Środę Popielcową i Wielki Post, po Święta Wielkanocne i Zielone Świątki.
Ten czas w tradycyjnej wielkopolskiej kuchni jest niezwykle bogaty w smaki, zwyczaje i wierzenia. Organizując konkurs mamy nadzieję na odświeżenie i przybliżenie tych tradycji. Konkurs opierać się będzie na przygotowaniu dokumentacji fotograficznej i multimedialnej z procesu przygotowania potrawy oraz opisie jej pochodzenia i znaczenia.
Ważne, aby potrawa była regionalna, zwyczajowo przygotowywana w okresie od zapustów do zielonych świątek. Powinna być przyrządzona w sposób tradycyjny, z wykorzystaniem lokalnych produktów. Istotą konkursu jest dotarcie do oryginalnych przepisów, stanowiących przykład naszego dziedzictwa kulinarnego. Przesłany przez uczestników materiał zostanie oceniony przez Kapitułę Konkursu i na tej podstawie przyznane zastaną nagrody.
Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń prowadzących działalność na terenach wiejskich oraz do osób indywidualnych zamieszkałych na terenach wiejskich województwa Wielkopolskiego. Organizatorem konkursu jest Wielkopolska Izba Rolnicza, a partnerem Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW”.
Konkurs trwa od 1 lutego do 31 maja br. Ostatecznym terminem na przesłanie zgłoszenia będzie 3 czerwca 2021 roku. Zgłoszenia należy przesyłać wyłącznie drogą elektroniczną na adres [email protected], tel. 733 170 780
gospodyni06:49, 12.03.2021
1 1
jaki przepis poda kołodzieczyk i koledzy jaki przepis 06:49, 12.03.2021