Państwowa Inspekcja Sanitarna pobrała i przebadała próbki lodów z różnych lokalizacji woj. wielkopolskiego. Łącznie przebadano 40 próbek lodów z automatu i 115 próbek lodów tradycyjnych w ramach kontroli urzędowej oraz 73 próbki lodów z automatu i 16 próbek lodów rzemieślniczych na zlecenie przedsiębiorców. Badania wykonały laboratoria WSSE w Poznaniu, PSSE w Konnie, PSSE w Lesznie i PSSE w Kaliszu.
Higiena podczas produkcji
Zawyżona liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae wskazuje na niewłaściwy proces higieny produkcji lodów. W tym zakresie przedsiębiorca jest zobowiązany do usunięcia nieprawidłowości oraz dokonanie oceny procesu przygotowywania lodów w tym, m.in.: czyszczenia i dezynfekcji sprzętu i urządzeń, higieny personelu, weryfikacji procedur czyszczenia i dezynfekcji sprzętu, urządzeń i powierzchni produkcyjnych. Po dokonanej ocenie i poprawie warunków higieny próby pobierane są ponownie i analizowane pod względem mikrobiologicznym. Jeżeli wyniki badań nie budzą zastrzeżeń przedsiębiorca może rozpocząć działalność.
– Zdecydowana większość przebadanych próbek nie była kwestionowana. Oznacza to, że zbadane parametry mikrobiologiczne są prawidłowe – mówi dr Jadwiga Kuczma-Napierała, Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny.
Tylko w 6 przypadkach próbek lodów z automatu stwierdzono zawyżone wartości liczby Enterobacteriaceae. Pozostałe parametry mikrobiologiczne były prawidłowe.
jezu12:19, 05.08.2021
"w 6 przypadkach próbek lodów z automatu stwierdzono zawyżone wartości liczby Enterobacteriaceae." - ale gdzie? Co to za nikomu nieprzydatny stek bzdur. Rząd co rusz spamuje nas jak nie tym, to przebierańcami WBOT itd. Litości!
0 0
możesz lubić dodatki w lodach, na przykład ja te wycofane ze sprzedaży, zanieczyszczone rakotwórczym paskudztwem https://tiny.pl/9m2pl Dziwne jest to że do badań przygotowywane są specjalnie próbki, a takie kontrole to rzadkość.