Japońska kuchnia to nie tylko spopularyzowany w krajach europejskich ramen czy pyszne sushi! Odwiedzając japońskie kawiarenki, goście mogą poznać Kraj Kwitnącej Wiśni ze znacznie słodszej strony – próbując tamtejszych przysmaków w postaci różnych deserów oraz pijąc klasyczne japońskie napoje. Poznanie przekąsek, jakie serwują Japończycy, z pewnością pozwoli poszerzyć horyzonty i lepiej zrozumieć kulturę tego niezwykłego kraju. Najwyższy czas na smakowitą podróż po japońskich kawiarenkach, w których kryje się wiele dobra dla wielbicieli nietypowych, smacznych deserów i napojów. Poznaj lepiej topowe smakołyki, które czekają na gości w japońskich kawiarenkach i przekonaj się, że nie samym udonem żyje kuchnia japońska!
Desery, które pokochali wszyscy Kilka słów o słodkiej stronie Japonii
Kultowym japońskim przysmakiem, serwowanym często na deser, jest oczywiście mochi – miękkie, elastyczne ciasteczka, które swoim wyglądem przypominają kluseczki. Powstają one z kleistego ryżu, który nadaje im wyjątkowej konsystencji i ciekawego smaku; dodatkowo wypełniane są nadzieniem w różnej postaci, począwszy od tradycyjnej pasty anko (pochodzącej ze słodkiej fasoli), aż po nieco bardziej unowocześnione wersje z nadzieniem czekoladowym, owocowym czy orzechowym. Ich subtelność, kleista struktura oraz smak nie do podrobienia sprawiły, że stały się one popularne także poza granicami Kraju Kwitnącej Wiśni, stając się flagowym deserem kojarzonym stricte z Japonią. Nie są jednak jedyną słodkością, jaką możemy zobaczyć w witrynie japońskich kawiarni. Mówiąc o deserach, nie da się pominąć dorayaki – puszystych naleśników z pastą anko, których delikatny, miodowy smak, znakomicie komponuje się z nadzieniem ze słodkiej fasoli. Z biegiem czasu także one uległy przekształceniom; współcześnie możemy spotkać dorayaki ze słodkim kremem czy czekoladowym wypełnieniem. To prawdziwa gratka dla miłośników słodkości! W ciepłe dni furorę robią natomiast lody matcha, których nie da się pomylić z jakimkolwiek innym deserem; wszystko za sprawą intensywnie zielonego koloru i charakterystycznego, herbacianego smaku. Tradycyjne japońskie lokale zazwyczaj serwują lody z dodatkami w postaci wcześniej wspomnianych mochi czy słodkiej pasty z czerwonej fasoli. Kulinarna podróż po najpopularniejszych japońskich deserach biegnie dalej! Będąc w Japonii (lub tematycznej kawiarni) warto spróbować ciasteczek w kształcie rybki – taiyaki, wypełnione różnego rodzaju nadzieniem. To kwintesencja japońskiego street-foodu, która dziś jest bardzo chętnie serwowana przez mnóstwo kafejek!
Napoje, z których słynie Japonia. Podpowiadamy, czego warto spróbować!
Wspominając o najpopularniejszych japońskich napojach, grzechem byłoby nie wspomnieć o matchy – wyjątkowym napoju, stanowiącym nieodłączny element japońskiej kultury picia herbaty. Dziś występuje ona w naprawdę wielu nowoczesnych formach. Oprócz klasycznej wersji, kawiarnie serwują także liczne wariacje napoju, takie jak matcha orange, truskawkowa matcha latte czy dalgona matcha. Ze względu na swój specyficzny smak, wiele osób twierdzi, że matchę albo się uwielbia, albo nienawidzi. Warto choć raz spróbować japońskiej herbaty, zarówno w wersji klasycznej, jak i alternatywnej. Aby móc jej skosztować, wcale nie trzeba udawać się bezpośrednio do Kraju Kwitnącej Wiśni! Oryginalną japońską matchę serwuje między innymi kawiarenka w Japońskim Ogrodzie Siruwia, znanym jako Mała Japonia. A gdy i tam ma się daleko, zawsze można odwiedzić stronę https://www.malajaponia.pl/ i zakupić herbatę przez internet! Warto wiedzieć, że matcha to nie jedyny japoński napój, który zasługuje na uwagę. Kraj ten słynie z innych, równie interesujących mikstur. Przykładem jest mugicha, herbata z prażonego jęczmienia o lekko słodowym smaku, która doskonale gasi pragnienie nawet w najbardziej upalne dni. Ciekawostką jest, że wiele japońskich restauracji serwuje ją gościom za darmo! Ceniona za smak, pełna właściwości oczyszczających organizm, występuje zarówno w wersji na gorąco, jak i na zimno. Oprócz matchy i mugichy, wartym spróbowania jest również amazake – przywodzący na myśl płynny pudding napój, który powstaje z fermentowanego ryżu. Podobnie jak inne japońskie napoje, także amazake jest bogaty w witaminy oraz enzymy, przez co jest chętnie spożywany przez mieszkańców Japonii zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu wrzesnia.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz