Dieta keto cieszy się coraz większą popularnością. Z jednej strony pozwala skutecznie i szybko schudnąć, ale też pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi. Dlatego też nasuwa się pytanie – czy dieta keto jest odpowiednia dla cukrzyków? Sprawdźmy to!
Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów na rzecz tłuszczów. Taki sposób odżywiania sprawia, że organizm przechodzi w stan ketozy – wtedy głównym źródłem energii stają się tłuszcze zamiast glukozy.
Z pozoru wydaje się, że dieta keto jest idealnym wyborem dla cukrzyków. Czy na pewno? Najważniejsze jest to, aby diabetyk skonsultował chęć zmiany diety z lekarzem. Specjalista powinien wyrazić zgodę na stosowanie diety keto. Długotrwałe utrzymanie stanu ketozy prowadzi do poprawy wrażliwości na insulinę, co w przypadku cukrzyków może znacznie zwiększyć ryzyko wystąpienia hipoglikemii. Ważne staje się też regularne kontrolowanie poziomu cukru we krwi, szczególnie na samym początku zmian żywieniowych.
Duże znaczenie ma także to, aby prawidłowo komponować posiłki, które faktycznie pozwolą osiągnąć na dłużej stan ketozy. W przypadku diabetyków, którzy mogą bezpiecznie stosować tę dietę, kluczowe znaczenie ma konsultacja z dietetykiem. Wygodnym rozwiązaniem może też być skorzystanie z usług firmy cateringowej takiej jak np. https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/poznan/. Najważniejsze jest to, aby wybrać catering, który współpracuje z dietetykiem, aby dostarczone posiłki minimalizowały ryzyko wystąpienia hipoglikemii i faktycznie pomagały utrzymać stan ketozy.
Wyróżniamy dwa główne rodzaje cukrzycy – typu 1. i 2. W każdym przypadku zalecenia związane ze stosowaniem diety keto są nieco inne.
Stosowanie diety ketogenicznej u diabetyków typu 1 pozwala utrzymać poziom glikemii na stałym poziomie. Zmniejszenie podaży węglowodanów na rzecz tłuszczów sprawia, że w organizmie nie dochodzi do skoków poziomu cukru po zjedzeniu posiłku. Taki sposób żywienia sprawia również, że zmniejsza się zapotrzebowanie na insulinę, a to pozwala np. zmniejszyć podjadanie między posiłkami i utrzymanie stałej wagi lub nawet utratę wagi.
Dieta keto nie oznacza, że należy zrezygnować z przyjmowania insuliny bazowej i bolusowej. Zaniechania z tym związane mogą prowadzić do kwasicy ketonowej, a nawet do destabilizacji metabolizmu, co już jest bardzo niebezpiecznym stanem dla diabetyka.
Spożywanie mniejszej ilości węglowodanów poprawia poziom glikemii u cukrzyków typu 2. Odnotowano również pozytywny wpływ diety keto na metabolizm. Zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy i jej nasilenia mają osoby z otyłością i nadwagą. Dlatego dodatkowym atutem stosowania diety keto może być zwiększenie skuteczności utraty wagi. Należy zwrócić jedynie uwagę na ograniczenie spożycia mięsa czerwonego, gdyż znacznie zwiększa ono ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.