Zamknij

Kreatywne i przepyszne oczekiwanie na święta

13:14, 21.12.2021 | W.K.
Skomentuj
REKLAMA

Chyba wszyscy kochamy święta Bożego Narodzenia. Dlatego chcemy, by ich magia zagościła w naszych domach jeszcze przed wigilią. Atmosferę świąt możemy wyczarować już teraz, spędzając czas w sposób twórczy i oryginalny. Odrobina fantazji wystarczy, by kuchnia zamieniła się w krainę pełną przygód i aromatów, przywołujących najmilsze wspomnienia z dzieciństwa.

W święta każdy może być dzieckiem!

Święta Bożego Narodzenia rządzą się swoimi prawami. Króluje w nich atmosfera magii i tajemniczości. Świadczy o tym chociażby popularność kalendarzy adwentowych, umilających czas oczekiwania na pierwszą wigilijną gwiazdkę. Każde okienko kryje w sobie niespodziankę, którą dodatkowo możemy spersonalizować, czyli dobrać pod kątem zainteresowań i fascynacji nie tylko małego odkrywcy.

Nic tak nie umila czasu oczekiwania, jak aromatyczne słodycze, dlatego w wielu domach nieodłączną częścią świątecznych przygotowań jest wypiek korzennych pierniczków. Oryginalnym pomysłem na przepiękne pierniczki jest wykrawanie w ciasteczkach otworów, do których wkładamy przed pieczeniem kolorowe landrynki. Temperatura rozgrzanego piekarnika sprawia, że cukierki rozpuszczają się, tworząc z pierniczków słodkie witraże, które przepięknie prezentują się na choince.

Podaruj innym magię świąt

Święta to czas dawania – prezentów, uwagi, czy wspólnie spędzanego czasu. Podarunki, które zostały przygotowane własnymi rękami, prosto z serca, mają największą wartość i na długo pozostają w naszej pamięci. Domowe przetwory czy łakocie w małych słoiczkach, z pewnością umilą niejeden zimowy wieczór.

– Ciekawym pomysłem na kulinarne podarunki są likiery z użyciem mleka skondensowanego – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. – Można je przygotować zarówno w wersji z alkoholem dla dorosłych, jak i z aromatem waniliowym lub czekoladą dla dzieci. Taka buteleczka, ozdobiona gałązką jodły i czerwoną lub złotą wstążeczką, z pewnością ucieszy każdego łasucha.

Jeśli lubisz gotować lub piec, Boże Narodzenie to świetny czas na uwolnienie zalegających pokładów kreatywności. Pamiętaj jednak o tym, by przygotowywać łakocie, których nie trzeba natychmiast zjadać i które mogą bezpiecznie czekać w pudełeczkach lub słoiczkach na czas „po świętach”. Tuż przed wigilią kupujemy z reguły zbyt dużo jedzenia. Dlatego podarowanie dodatkowych artykułów spożywczych z krótkim terminem przydatności do spożycia może nie być najlepszym pomysłem.

Ponieważ coraz więcej osób jest na dietach wykluczających określone składniki czy produkty, warto uwzględnić ten fakt układając świąteczne menu. W ramach podpowiedzi, pod artykułem proponujemy przepis na świąteczne ciasto bez glutenu.

Święta – zrób to sam!

Kilkanaście godzin przed wieczerzą wigilijna to w większości domów najbardziej nerwowy czas w roku. Zupełnie niepotrzebnie. Przecież wspólne przygotowywanie świątecznych przysmaków może być prawdziwą frajdą, łączącą pokolenia. Grunt to odpowiednie podejście.

– Dzieci mogą być wspaniałymi pomocnikami. Warto dawać im jak najwięcej okazji, by mogły się wykazać, np. mieszając jajka z przestudzonym masłem czy inne składniki – podpowiada E. Polińska.

Pozwalając dzieciom na swobodę w kuchni, a jednocześnie pokazując im, jak prawidłowo obchodzić się z poszczególnymi produktami, uczymy ich nie tylko przygotowywania potraw, ale także szacunku do jedzenia i osób przyrządzających posiłki.

Wieczerza wigilijna nie musi być idealna. Od perfekcji serwowanych potraw dużo ważniejsza jest atmosfera, która towarzyszy ich przyrządzaniu i wspólnemu spożywaniu. Coraz więcej osób dostrzega wartość tzw. uważnego gotowania, które poza przygotowywaniem potraw, wypełniają wspólne rozmowy, wspomnienia czy rodzinne anegdoty.

Przepis na świąteczne ciasto bez glutenu

Składniki:

  • 200 g daktyli bez pestek,
  • 250 ml ciepłej kawy (ew. wody),
  • 1 łyżeczka sody,
  • 85 g rozpuszczonego masła,
  • 90 g mąki kokosowej (lub 170 g mąki bezglutenowej),
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • po 50 g bakalii: orzechy, rodzynki, migdały.

Wykonanie:

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondla, zalewamy kawą i gotujemy około 15 minut. Do masy dodajemy łyżeczkę sody i miksujemy na gładko. Do misy miksera dodajemy mąkę, cukier i przyprawy. Mieszamy jajka i przestudzone masło. Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy, po chwili dodajemy do wymieszania bakalie. Całość przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

(W.K.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%