ARTYKUŁ PARTNERSKI
Lokal z ul. Mickiewicza zdobył grono stałych, zadowolonych klientów w stosunkowo krótkim czasie, działa bowiem od trzech lat. Przez pierwszy rok Szamka funkcjonowała jako foodtruck zakotwiczony pod Biedronką na Opieszynie.
– W foodtrucku było OK, ale przestaliśmy się w nim mieścić. Otwarcie lokalu to była dobra decyzja, mamy teraz duży komfort pracy i fajne warunki do rozwoju – mówi Michał Gawlak, założyciel Szamki, który prowadzi ją wspólnie z partnerką, Anną Biegańską.
Lokal zdecydowanie wyróżnia się na tle innych „kebabowni”, nie tylko we Wrześni. Największą różnicę stanowi mięso.
– Prawdziwy kebab premium mamy we Wrześni i okolicy tylko my. Nasze produkty i sposób przygotowania są zupełnie inne niż u konkurencji. Nie używamy gotowych mięs z hurtowni, które w branży nazywane są „kulami mocy” ze względu na zapychacze i chemię. Nasze mięsiwo to czysta karkówka i kurczak marynowane w przyprawach i w płatach nabitych jeden na drugi, bez żadnych dodatków – zaznacza Anna.
Kolejne rzeczy, które wyróżniają Szamkę to bułki, dodatki i sosy.
– Nie używamy gotowych mrożonych bułek, za to codziennie przyjeżdżają do nas świeże wypieki z lokalnej piekarni. Z kolei zamiast popularnej kapusty używamy chrupiącą sałatę lodową, do tego dorzucamy cebulę, pomidor, ogórek, miętę i granat, który świetnie działa na trawienie. A sosy, tak jak mięso, przygotowujemy sami od podstaw według własnych receptur – wymienia Michał.
Karkówka w Szamce przygotowywana przez Ormianina według jego narodowego przepisu. Lokal oferuje też kebab gemüse, czyli po berlińsku, z grillowanymi warzywami, do tego wpada mięta, cytryna i ser feta. Jest jeszcze Rollo fit, czyli lżejsza wersja kebaba w tortilli, z plackiem wieloziarnistym, sosem tzatziki na samym jogurcie, rukolą, pomidorem i granatem. Z mniejszych propozycji świetnie sprawdzają się świeże krążki cebulowe.
Szamka zaskakuje także sezonowymi daniami. Mogą to być różne odmiany kebaba, amerykańskie hot dogi lub hamburgery. Lokal nie zapomina przy tym o wegetarianach. Specjalne dla nich w stałej ofercie jest falafel robiony od podstaw oraz tortilla lub buła z grillowanym serem halloumi. Dodajmy, że klienci lubiący eksperymentować, praktycznie bez żadnych ograniczeń mogą przebierać w daniach i tworzyć własne kompozycje.
Wszystko to sprawia, że ceny w Szamce są nieco wyższe niż w innych lokalach z kebabem. Dla klientów jest to jednak w pełni zrozumiałe.
– Mamy wielu stałych bywalców, którzy uważają, że stosunek jakości do ceny jest u nas w sam raz. Nasz kebab jest warty swojej ceny. Coraz więcej osób wybiera naszą ofertę zamiast ciężkiego, nudnego, chemicznego kebaba z innych lokali – stwierdza A. Biegańska.
Dla potwierdzenia można spojrzeć na profil Szamki w wyszukiwarce Google. Znajduje się tam niespełna 200 prawie samych pozytywnych opinii z wysoką średnią ocen 4,8 na 5. To najwyższa googlowska średnia spośród wszystkich wrzesińskich lokali i restauracji!
– Jesteśmy dumni z naszej renomy na Google. Wyraźnie widać tam, że przyjeżdżają do nas ludzie nie tylko z Wrześni, ale z całej Wielkopolski, a nawet z całego kraju – zauważa M. Gawlak. Oto tylko niektóre opinie na temat Szamki wybrane z profilu na Google:
W przerwach między rozgramianiem konkurencji Szamka działa charytatywnie. Raz w miesiącu przychodzą tam dzieciaki ze świetlicy środowiskowej na darmowe tortille. Poza tym, co jakiś czas ekipa lokalu bezpłatnie dowozi jedzenie do wrzesińskiego OPS-u i ośrodka wychowawczego w Kołaczkowie. Jakby tego było mało, Szamka wygrała tegoroczną edycję konkursu Ładny Szyld organizowanego przez Stowarzyszenie Projekt Września.
Namiary kontaktowe, pełną ofertę, nowości i okazjonalne konkursy Szamki można znaleźć TUTAJ.
prawie12:16, 11.10.2022
się skusiłem, jednak ilość obsmarowywania konkurencji mnie odrzuciła, pewnie okaże się, że to mięso też mają nie wiadomo skąd, bo konkurencji od razu zarzucają skąd biorą i jakiej jakości, o swoim już nie napisali skąd. Słabe zagranie👎
DDD12:20, 11.10.2022
Kebab bardzo dobry, mięso faktycznie jakościowo wzorowe, potwierdzam.
Jednak mnie irytowało to, że ciągle czegoś nie było, a to któregoś mięsa a to bułki do kebaba... Po 1.5 rocznej przerwie zajrze ponownie, mam nadzieję, że się miło zaskocze.
Michał Szamka 12:29, 11.10.2022
Cześć ! Faktycznie, masz racje, bardzo często było tak, że kończyły nam się poszczególne produkty, wynikało to z tego, że byliśmy nowicjuszami, wszystkiego się uczyliśmy na bieżąco i często zaskakiwała nas ilość zamówień stad takie sytuacje, które opisałeś wyżej. Zapewniam, że to praktycznie nam się już nie zdarza, także zapraszam serdecznie i miłego dnia 🤔
Krystek12:28, 11.10.2022
Ceny z kosmosu, ciekawe kto tam kupuje.
Michał Szamka 12:32, 11.10.2022
Cześć, faktycznie ceny mamy wyższe niż w innych lokalach, jest to podyktowane cenami półproduktów, których używamy, są one najwyższej jakości i dlatego cena jest wyższa, bardzo chcielibyśmy, żeby nasz kebab mógłbyc tańszy, lecz nie da się uzyskać takiego efektu jaki chcemy używając tańszych zamienników. Kupuje u nas bardzo wiele osób, które sobie chwalą nasze jedzenie i bardzo często do nas wracają. Pozdrawiam i miłego dnia ! ✌️
Antyfan12:36, 11.10.2022
Widzę konkurencja nie śpi.
Kebabak12:29, 11.10.2022
Byłem tam kila razy, zawsze coś było nie tak albo tylko jedno mięso, albo czegoś nie było np. bułki innym razem tortilli czy jakiegoś sosu. Nie było gdzie usiąść propozycja było usiąść przy płytkim parapecie. Gdzie u konkurencji bez problemu. Ogródek (w zeszłym roku był istną kpiną. Fakt czuć jakość ale większość konsumentów zje G byle dużo byle tanio.
Michał Szamka 12:37, 11.10.2022
Cześć, wyjaśniałem już wyżej w komentarzu, że faktycznie masz racje, często zdarzało nam się, że jakaś rzecz się kończyła np. Bułki ( które pieką nam codziennie świeże w piekarni ), nie zamawiamy ich hurtowo i nie mrozimy. Często zaskakiwała nas duża ilość zamówień i w połączeniu z naszym małym doświadczeniem takie sytuacje, miały miejsce. Jeśli chodzi o miejsca do siedzenia - otwieraliśmy lokal w pandemii, podczas, której nie można było siedzieć w środku, nie mieliśmy też wystarczających środków, żeby od razu zrobić lokal, tak jakbyśmy chcieli, ale już nam się to udało i mamy sporo miejsc, żeby spokojnie usiąść i zjeść, także zapraszamy i cieszymy się, że czułeś jakość naszego jedzenia pozdrawiam ✌️
Melek13:08, 11.10.2022
Michał oby jakość wygrała nad ceną i ilością. Bo paszojadą ciężko dogodzić.
Smakosz13:17, 11.10.2022
Mięso karkówka z świni, a przygotowuje to Ormianin, który musi być katolikiem bo żaden muzułmanin nie dotknie tego mięsa bo mu religia zabrania jako nieczyste. Prawdziwy kebab jest z. Cielęciny lub mięsa baraniego.
co 15:29, 11.10.2022
za wymysł " Ormianin, który musi być katolikiem" - tak jak każdy Polak musi być katolikiem? 🤣🤣🤣
Inflacja14:49, 11.10.2022
Mnie już nie stać, więc nie skorzystam. Może za 2 lata jak dożyje, albo jak będzie coś na promocji.
Majster14:59, 11.10.2022
Kebab jak kebab, jak dla mnie wymuszona otoczka *%#)!& przez ciągłe napominanie jaki ten kebab nie jest *%#)!&
szczeryziom20:06, 11.10.2022
Niestety ale kilka razy ostro się przejechałem. Brak kilku produktów, mięso suche lub jego brak. Przerost formy nad treścią trochę, marketing śmiga nic więcej. Nie tylko w Szamce dobry kebab można zjeść :)
gdyby21:30, 11.10.2022
nie ta szemrana okolica to może bym poszła
Ciekawski00:32, 12.10.2022
Bo co?
ompteda02:01, 12.10.2022
Może temu Ormianinu mięso przynosi Tomek Kałużny? Wiadomo, że zawsze przynosi, co najlepsze.
CichyBob10:02, 12.10.2022
Kebab świetny, mięso i sosy bardzo smaczne, sos ostry jest faktycznie ostry. Warto zapłacić ciut więcej za jakość i smak a nie zapychać bebzol byle czym i byle jak xd
66616:20, 12.10.2022
Po prostu nie ma lepszego w okolicy a inni tylko zazdroszczą
Jem17:54, 13.10.2022
Najlepszy kebab tylko w LAILI
Reszta słabo
Turystyczna 23:11, 13.10.2022
Chyba najlepsza mielonka
7 4
Przecież napisali, że mięso robi im ormianin według swojego narodowego przepisu.
Mieli podać jego imie i nazwisko czy co?
Poza tym gdybym miała taki lokal i bardzo dobre mięso to nigdy bym publicznie nie powiedziała skąd *%#)!& bo za chwile wszyscy w okolicy też mogliby je mieć.
10 5
Ale nikt tu nie obsmarowuje konkurencji i nic im nie zarzucamy , tylko stwierdzamy fakty, nic nie jest wyssane z palca. Jest napisane wyraźnie w artykule, że nasze mięso jest przygotowywane specjalnie dla nas przez Ormianina, także pana komentarz kompletnie mija się z treścią artykułu. Pozdrawiam i miłego dnia ✌️
2 1
mnie zastanawiało skąd w takim razie ten ormianin bierze mięso i skąd pewność i wniosek, że nie ma tam chemii?
3 3
Bo są to świeżo nabite płaty karkówki, marynowane w ziołach i przyprawach. Nie mielone. Zapraszamy zobaczy pan na właśnie oczy. ✌️
2 0
cóż, sprawdzę zatem