Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Orzechowianki” otrzymały wyróżnienie i nagrodę finansową w finale regionalnego konkursu kulinarnego. Głównym bohaterem przygotowywanych potraw miał być chrzan i użycie go w najciekawszy możliwy sposób.
W sobotę 1 kwietnia w Chrzanie odbył się finał konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne”. Konkurs zorganizowały Samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz Gmina Żerków. W wydarzeniu wzięło udział ponad 100 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski, które oprócz przygotowanych potraw z chrzanem rywalizowały w konkursie tarcia chrzanu na czas.
Z radością informujemy, że panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Orzechowianki” zdobyły wyróżnienie i nagrodę pieniężną w postaci 500 złotych za zaprezentowaną przez siebie potrawę.
– Przygotowałyśmy regionalnego karpia z naszych miłosławskich stawów w pysznym sosie chrzanowym – informuje Krystyna Dobroczyńska, prezes Koła Gospodyń Wiejskich „Orzechowianki”.
Pomysł na tak nietypowe i regionalne danie „Orzechowianki” znalazły w starym zeszycie po babci jednej z pań. Karp był długo marynowany w białym winie oraz pozbawiony ości, a następnie upieczony i podany z autorskim sosem z kremówki, serka mascarpone i chrzanu. Potrawa zdobyła uznanie komisji konkursowej oraz mieszkańców odwiedzających stoiska z przysmakami.
Na stoiskach nie zabrakło także innych specjałów Wielkanocnych, które czerpią z lokalnego dorobku i tradycji oraz goszczą na stołach podczas świąt. Mieszkańcy mogli odwiedzić świąteczne stoiska i skosztować przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski.
Nagrody za zwycięskie potrawy oraz największą ilość utartego chrzanu wręczyli: Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego, Michał Surma, burmistrz Żerkowa oraz Krystyna Kubicka-Sztul, radna sejmiku województwa wielkopolskiego.
„Orzechowiankom” serdecznie gratulujemy wygranej i życzymy dalszych sukcesów!
2 0
karp wielkanocny? :)
1 0
to też z funduszu dla ofiar przemocy ?
-bo może wstyd zabierać tym ww