Czym jest maślan sodu i dlaczego tak bardzo go potrzebujemy?
Maślan sodu jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym, który powstaje w jelitach w wyniku naturalnej fermentacji błonnika przez bakterie. To właśnie ta substancja stanowi ważne źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego, które nie tylko wchłaniają cenne składniki odżywcze, ale także pełnią funkcje ochronne. Choć ludzki organizm potrafi wytwarzać kwas masłowy samodzielnie, to w niektórych przypadkach suplementacja może wspomóc naturalne procesy zachodzące w przewodzie pokarmowym. Wielu z nas boryka się ze zbyt niskim stężeniem tej substancji, co może mieć przykre następstwa w postaci zaparć, biegunek i innych problemów jelitowych.
Czy maślan sodu może regulować pracę jelit?
Maślan sodu może przyczyniać się do wzmocnienia naturalnej bariery jelit oraz usprawnienia funkcji błony śluzowej. Ten składnik jest niezbędny do wytwarzania energii potrzebnej do pracy komórek jelitowych. Dzięki swoim właściwościom maślan sodu może stanowić ważny element diety wspierającej prawidłowe funkcjonowanie jelit. Jego suplementację szczególnie zaleca się osobom, które przestrzegają diety ubogiej w błonnik albo dopiero zakończyły antybiotykoterapię. Dodatkowa porcja kwasu masłowego może przynieść ulgę kobietom i mężczyznom zmagającym się z przewlekłymi dolegliwościami jelitowymi. Dlatego warto wzbogacić swoją dietę o sprawdzony suplement z maślanem sodu - BCure Butyric Acid Forte SR, dostępny w sklepie MyBionic: https://mybionic.pl/bcure-butyric-acid-forte-sr-maslan-sodu-90-kapsulek.
Suplementacja maślanem sodu – jakie preparaty działają najlepiej?
Na rynku znajdziemy różne formy maślanu sodu – na przykład kapsułki, tabletki, czy proszek do rozpuszczania. Specjaliści polecają jednak kwas masłowy w postaci mikropeletek – taki preparat dociera aż do jelit i dopiero tam jest przyswajany przez organizm. Jeśli tabletka z maślanem sodu zacznie rozpuszczać się już w żołądku, to substancja nie trafi do jelita grubego, przez co jej skuteczność będzie ograniczona. Suplementację najlepiej wprowadzać stopniowo, zwracając uwagę na reakcję organizmu. Zgodnie z ogólnymi zaleceniami, maślan sodu przyjmuje się podczas posiłków, bo może to korzystnie wpływać na jego przyswajanie.
Co powinno znaleźć się w diecie wspierającej produkcję maślanu sodu?
Warto pamiętać, że organizm wytwarza maślan sodu samodzielnie, pod warunkiem, że otrzymuje odpowiednie składniki odżywcze – przede wszystkim błonnik pokarmowy. Dieta bogata w produkty roślinne może sprzyjać tym procesom. Składniki, które warto włączyć do codziennego jadłospisu, to:
Prawidłowa dieta, a w razie potrzeby także odpowiednia suplementacja, mogą wspierać naturalne procesy zachodzące w jelitach i łagodzić przykre dolegliwości trawienne.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
2 0
Chlorek potasu na serce
0 4
Nawrocki obiecał m.in ciemnemu ludowi reparacje od Niemiec i dostał odpowiedź że reparacje będzie widział jak świnia Niebo ale bajeczki ciemny lud kupił i na Nawrockiego głosował
0 3
Wyborcy Nawrockiego mogą się zgłaszać po podziękowanie, dostaną prawym prostym miedzy ślepska
0 3
Jeden facet bredzi że w czasach PRL był prześladowany za odmawianie różańca. Czy on ma dobrze poukładane pod sufitem ?
0 2
Nawrocki gruszki na wierzbach obiecywał a ciemny lud bajeczki kupił i na niego głosował. Już otrzymał z Niemiec odpowiedź odnośnie reparacji wojennych, będzie widział reparacje jak świnia Niebo.