O dniu swojego wesela marzy każda dziewczynka, a pewnie i na pewnym etapie każdy młodzieniec. Jest to jedna z najbardziej wyczekiwanych i zarazem najpiękniejsza chwila w życiu młodej pary. Dzień ten jest poprzedzony miesiącami trudnych i stresujących przygotowań. Narzeczeni szukają jak najlepszych rozwiązań, które pomogą uświetnić ten szczególny moment. Pierwszym, a zarazem chyba największym dylematem, przed którym stają jest wybór miejsca, w którym urządzą przyjęcie. Moda na wesele w hotelu nabiera ostatnio rozpędu – czy warto się na to rozwiązanie zdecydować?
Główną zaletą organizacji przyjęcia weselnego w hotelu jest jego kompleksowa obsługa. Hotele często oferują pomoc w organizacji przyjęcia. Jest to ogromne wsparcie i spore odciążenie młodej pary od wielu istotnych kwestii, którymi w innym przypadku musieliby się sami zająć. To właśnie obsługa hotelowa dekoruje salę weselną, posiada umowy z dobrymi fotografami czy DJ’ami. Hotele posiadają odpowiednie zaplecze techniczne, by zadbać o odpowiednie nagłośnienie. Organizacja wesela w hotelu zapewnia pyszne menu oraz profesjonalną obsługę kelnerską. Obsługa hotelowa może zająć się także organizacją transportu gości do domu lub na lotnisko. Wszystko będzie w jednym miejscu, co z pewnością ułatwi komunikację i logistykę działań.
Źródło: Olandia.pl
Obok kompleksowości usług, to właśnie nocleg na miejscu jest ogromną korzyścią przyjęcia weselnego w hotelu. Na wesele zazwyczaj zjeżdżają się goście z całego kraju, a także zza granicy, zapewnienie im bezpiecznej i komfortowej przystani noclegowej leży w obowiązku pary młodej. Wesele w hotelu rozwiązuje ten problem w logiczny sposób. Nocując w pokojach hotelowych goście mogą bez obaw bawić się do samego rana, spokojnie się wyspać i nie martwić się o transport, a w drogę powrotną wyruszyć dopiero następnego dnia, po poprawinach. Hotele często oferują zniżki w przypadku rezerwacji większej ilości pokoi, co w przypadku wesela z pewnością będzie pożądane.
Catering przyrządzony przez szefa kuchni hotelowej restauracji jest z pewnością wartym uwagi punktem organizacji wesela w hotelu. Restauracja hotelowa działa przez cały czas, a więc w niej młodzi mogą skosztować próbnego menu i razem z szefem kuchni ustalić wszelkie szczegóły dotyczące jedzenia na weselu. Może on wziąć pod uwagę wszelkie odstępujące od norm wymagania, np. przygotować menu w pełni lub częściowo wegańskie, wprowadzić menu bezglutenowe. Dodatkowym atutem jest fakt, że hotele najczęściej zlokalizowane są w pełnych tradycji lokalizacjach, co przekłada się na ciekawe, uwzględniające lokalne smaki dania. Takie nieznane i mało dostępne potrawy warto uwzględnić w menu weselnym.