Zamknij

Pierożki robione z sercem. Smaczne pomysły Darii Górskiej

19:46, 24.11.2019
Skomentuj

Ta historia zaczyna się od zapamiętanego z dzieciństwa smaku pierogów z serem. Daria Górska postanowiła połączyć rodzinne receptury z pasją do kulinarnych eksperymentów. Tak powstał lokal Pierożki Mniam Mniam w Gutowie Wielkim.

„WW”: Od kogo nauczyłaś się gotować?

DARIA GÓRSKA: Moimi pierwszymi mentorkami były mama i babcia. Gotować lubiłam od dzieciństwa. Uwielbiałam spędzać czas w kuchni. To nigdy nie był dla mnie przymus, tylko przyjemność i frajda.

Daria przygotowuje składniki

A pierożkowa firma? Jak pojawił się pomysł na nią?

Skończyłam finanse i rachunkowość, przez kilka lat pracowałam w biurze rachunkowym w Poznaniu. Tam często zamawialiśmy pierogi – i wtedy przyszedł mi do głowy pomysł na biznes. Wróciłam w rodzinne strony i postanowiłam sama otworzyć lokal oparty na pierogach. W Poznaniu takich knajpek jest sporo. Września też robi się coraz większym miastem i myślę, że jest zapotrzebowanie na tego typu miejsce. A  smak pierogów lubi prawie każdy. Robię pierogi chłodzone – na zamówienie, a na stanie mam też zawsze mrożone.

Twoje przepisy to rodzinne receptury czy sama je opracowałaś?

Mieliśmy w domu przepis na pierogi, ale swój własny opracowałam metodą prób i błędów. Farsze to moja fantazja. W domu robiliśmy zazwyczaj pierogi z serem na słodko, ale przepis na ser i tak zmodyfikowałam. Robię pierogi z mięsem, ruskie, z kapustą i pieczarkami, kapustą i grzybami – to są tradycyjne smaki. Mam też pierogi ze szpinakiem z dodatkiem sera lub ziemniaków. Najbardziej oryginalne są chyba z kurkami i żółtym serem. I są słodkie pierożki – z serem, owocami, czekoladą. Pierożki na słodko z serem uwielbiają szczególnie dzieci.

Pierwszy etap robienia pierożków

Wykorzystujesz owoce sezonowe?

Tak – jagody, truskawki. Robiłam też pierożki z dynią – wytrawne z dodatkiem ziemniaków i na słodko z dodatkiem sera.

W okresie przedświątecznym masz chyba najwięcej pracy?

Zamówienia przyjmuję od 5 listopada do 13 grudnia.

A w czym tkwi tajemnica udanych pierożków?

Trzeba je robić z miłością. Chciałabym, żeby klienci, jedząc moje pierożki, poczuli domowy smak znany z dzieciństwa. Nie stosuję ulepszaczy, używam naturalnych składników. Skład moich pierogów jest krótki, a wiadomo – im krótszy skład, tym lepszy produkt.

Dobra technika lepienia to podstawa
Pierożki gotują się zaledwie parę minut

Swoją miłością do pierożków niedawno postanowiłaś podzielić się z przedszkolakami.

Opracowałam program warsztatów dla dzieci. Przeprowadziłam już zajęcia we Wrześni i Słupcy, kontaktowały się też ze mną kolejne przedszkola. Warsztaty ruszą na dobre w styczniu. Myślę, że gotowanie z dziećmi ma ogromną wartość. Pozwala oderwać najmłodszych od ekranów smartfonów i komputerów. Poza tym dzieci uwielbiają mąkę i zabawę w cieście. A ja bardzo lubię dzieci.

O czym powinniśmy pamiętać, przygotowując pierożki w domu? Czy mogłabyś podzielić się z naszymi czytelnikami jakąś radą?

Podczas gotowania w garnku nie może być za dużo pierogów. Jeżeli jest ich za dużo, to się sklejają i mogą się otwierać.

Czy masz jakieś pomysły na nowe składy i  receptury?

Na razie mam tylko pierogi z mąki pszennej, ale myślę, żeby od stycznia wprowadzić mąkę razową. To będzie taka innowacja na nowy rok.

Na koniec można polać wszystko masłem z cebulką
I gotowe!

Przepis Darii na szpinakowo-ziemniaczany farsz do pierożków

Składniki na ok. 25 sztuk:

paczkę szpinaku mrożonego (450 g)

400 g ziemniaków ugotowanych (osolić podczas gotowania)

2 ząbki czosnku

1 średnia cebula

sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na tłuszczu (masło +olej) na patelni. Po chwili dodaj obrany czosnek (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę). Uważaj, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj szpinak. Podsmażaj całość, aż szpinak zmięknie, a nadmiar wody odparuje (jeśli by za długo to trwało, odsącz przez sito).

Ugotowane ziemniaki ugnieć tłuczkiem, by nie było grudek. Wymieszaj ziemniaki z podsmażonym szpinakiem. Dopraw farsz pieprzem i solą.

SMACZNEGO!

Więcej na stronie: pierozkimniammniam.pl

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

JachuJachu

1 0

Takie pierożki to można zjeść ze smakiem , bo rzeczywiście są mniam.:) Fajny artykuł ,a przepis niedługo może się przydać.

19:03, 25.11.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Szczepan WalikonikSzczepan Walikonik

1 0

Ciekawe czy sympatyczna pani Daria ma jakiegoś faceta ,ale jeśli tak to ten pan oprócz fajnej kobietki ma też smakowite pierożki na talerzu.:)

19:34, 25.11.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KingulaKingula

1 0

Szczepan, a co zamarzyły ci się smaczne pierożki od pani Darii...hihi? Z wami facetami zawsze tak było ,że przez żołądek do serca.:)))

21:04, 25.11.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

W okresie ciszy wyborczej tj. w okresie 24 godzin poprzedzających dzień wyborów i aż do chwili zakończenia głosowania zabronione jest prowadzenie agitacji wyborczej na rzecz kandydatów w jakiejkolwiek formie. Publikacja na portalu internetowym jakichkolwiek komentarzy mających charakter agitacji wyborczej może zostać uznana za naruszenie przepisów ustawy Kodeks Wyborczy oraz stanowi czyn zagrożony karą grzywny (art. 498 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. - Kodeks wyborczy (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 684 z późn. zm.).

Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu wrzesnia.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%