Zwana inaczej espresso romano, kawa z cytryną, łagodzi gorzkawy smak kawy. Zależnie od ilości dodanej cytryny (zaleca się rozpoczęcie przygody z tym przepysznym, energetyzującym napojem od kilku kropel soku, ze względu na intensywny aromat cytrusa) posmak kawy będzie lekko zneutralizowany (przy kilku kroplach) lub całkowicie przeważy nad nim kwaskowatość cytryny (przy użyciu połowy owocu). Picie kawy z dużą ilością soku mija się jednocześnie z celem, ponieważ wtedy nie wyczujemy nawet charakterystycznego zapachu małej czarnej. Z tego powodu zaleca się użycie maksymalnie pięciu łyżeczek soku cytrynowego.
Najlepszym wyjściem jest próba zachowania balansu pomiędzy słodko-gorzką wonią kawy, a kwasowością cytryny, dzięki czemu będziemy mogli osiągnąć nową, nieznaną dotąd jakość. Jednocześnie pełna synteza smakowa nie dochodzi do skutku; oba smaki idą w stosunku do siebie jakby równolegle, tworząc dwa wrażenia smakowe w jednym momencie. Dodatkową właściwością kawy z cytryną, związaną ze smakiem, jest wrażenie orzeźwienia nawet po wypiciu kilku łyków, przez co można ją polecić na upalne, sierpniowe poranki, kiedy inne formy podania kawy nie będą możliwe.
Przygotowując kawę z cytryną nie musimy ograniczać się do dwóch podstawowych składników. W zimowe i jesienne wieczory możemy wzbogacić nasz napój o miód i imbir, dzięki czemu nabierze właściwości ogrzewających. Inna ciekawa receptura zawiera - oprócz oczywiście ziaren i soku - cynamon. W ten sposób uzyskamy niecodzienny, orientalny smak, który zadowoli najbardziej wytrawnych kawoszy.
Należy przestrzec, że nie powinno się pić tej wersji kawy w nadmiernych ilościach, pomijając oczywistą kwestię przedawkowania kofeiny i związanym z tym szeregiem negatywnych objawów, smak kawy z cytryną utrzymuje się w ustach znacznie dłużej i w intensywniejszym wymiarze od zwykłej kawy, co po dłuższym czasie jest niezwykle irytujące. Odpowiada za tym w większej części cytryna, dlatego, gdy stwierdzimy, że do kawy dodaliśmy za dużo soku, możemy kwaśny smak zneutralizować słodzikiem. Podsumowując, jeśli lubisz niestandardowe smaki, których nie jesteś w stanie porównać z niczym innym, kawa z cytryną stanie się jednym z twoich ulubionych napojów.
Wielu z nas skusi się na ten przepis, który ciągle uchodzi za nowość: kawa z cytryną. Warto spróbować, bo właśnie w ten sposób możemy odkryć coś nowego dla siebie. Inni po pierwszych próbach zajmą stanowisko przeciwne i nigdy już nie zamówią kawy z cytryną. To kwestia smaku. Lecz pamiętajmy, że espresso romano to receptura mająca swoją historię, tradycję i bardzo wielu zwolenników.
ARTYKUŁ PARTNERSKI
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz