Zamknij

Jak wybrać kawę do ekspresu?

11:54, 29.03.2022 . Aktualizacja: 11:55, 29.03.2022
Skomentuj

Ekspres to narzędzie, które jest coraz częstszym gościem w polskich domach. Nie ma w tym nic dziwnego, potrafi bowiem zapewnić zdecydowanie lepsze doznania smakowe niż tradycyjna kawa sypana czy ta z fusami. Dowiedz się, w jaki sposób dobrać do niego ziarna, tak by otrzymana kawa była jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna! Zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem.

Kawa do ekspresu - na co zwracać uwagę?

Najbardziej kluczowym aspektem kawy jest oczywiście jej smak. To w końcu napój, który na pierwszym miejscu powinien przede wszystkim smakować i którego konsumpcja ma sprawiać przyjemność. Doznania smakowe uzależnione są w największym stopniu od gatunku i pochodzenia ziarna, a także sposobu, w jaki zostało ono wypalone.

Najbardziej znane gatunki kawy do ekspresu to Arabica i Robusta. Ta pierwsza cieszy się znacznie większą popularnością, bo zdominowała aż trzy czwarte rynku kawowego na całym świecie. Czy oznacza to, że jest lepsza? Niekoniecznie, bo tak naprawdę wiele zależy od indywidualnych gustów smakowych.

Jeżeli chodzi o smak, to Arabica charakteryzuje się delikatnością. W zależności od odmiany można wyczuć w niej kakao, a także nuty kwiatowe i owocowe. Wiele zależy także od sposobu jej wypalenia i składu ewentualnych mieszanek. Warto też wiedzieć, że Arabica ma w sobie więcej kofeiny niż inne gatunki kawy.

Robusta jest bardziej wyrazista. To idealna kawa do ekspresu dla tych, którzy cenią sobie bardziej gorzkie nuty smakowe, choć niepozbawione też słodkich, orzechowych akcentów.

Kawa do espresso - czym powinna się charakteryzować?

Jeżeli Twoim ulubionym sposobem na podanie kawy jest espresso, warto poszerzyć swoją wiedzę, tak by dobrać do tego napoju jeszcze lepsze ziarna. Do tego zadania najczęściej używa się samej Arabiki albo mieszanek Arabiki i Robusty w różnych proporcjach. Najczęściej 4:1 lub 1:1. W zależności od dokonanego wyboru możesz otrzymać napar o bardziej intensywnym lub łagodnym smaku.

Kawa do espresso powinna charakteryzować się także odpowiednim stopniem wypalenia. Najczęściej używa się do tego ziaren średnio lub ciemno palonych. Posiadają one mniej nut kwasowych, co w przypadku espresso jest cechą pożądaną.

Istotne jest także to, że ziarna używane do robienia espresso powinny być świeżo palone. W przypadku kawy, która ma więcej niż pół roku, aromat będzie już wywietrzały i nie odda pełni smaku.

Najlepsza kawa do ekspresu? Sprawdź sklep Be My Bean!

Znalezienie idealnej kawy, która nie tylko jest odpowiedniej jakości, ale także trafia w Twoje gusta smakowe, nie jest łatwym zadaniem. Z tego powodu zachęcamy do odwiedzenia sklepu Be My Bean. Znajdziesz tam szeroki wybór wysokogatunkowych ziaren pochodzących z Afryki i Ameryki Południowej, które odkryją przed Tobą nowe oblicza smaków i zapachów, które może prezentować kawa.

Co ważne, są one wypalane na miejscu bezpośrednio przed pakowaniem, więc kupując tam, masz gwarancje, że otrzymasz świeży i aromatyczny produkt. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, to koniecznie odwiedź stronę internetową bemybean.pl!

MATERIAŁ PARTNERSKI

 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

totalnetotalne

2 1

brednie 14:07, 29.03.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

żałosna reklamażałosna reklama

1 0

żałosna reklama bez żadnych konkretnych informacji 16:17, 29.03.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%