Zamknij

Groch, grzyby i wieprzowina, czyli kuchnia dawnych Słowian. Kulinarny pokaz na grzybowskim grodzie

20:28, 12.09.2021 J.G Aktualizacja: 21:19, 12.09.2021
Skomentuj

11 września na grzybowskim grodzie odbyła się impreza edukacyjna w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Tematem przewodnim była kuchnia dawnych Słowian.

Sobotnie zwiedzanie grodu to była prawdziwa przygoda! Z myślą o dzieciach zorganizowano quest. Uczestnicy szukali skarbów rozwiązując zadania. Przy wyznaczonych stanowiskach dzieci uczyły się jak opisuje się wykopaliska archeologiczne oraz rozpoznaje grzyby leśne.

Największa atrakcja - zarówno dla młodszych, jak i starszych - czekała w zagrodzie edukacyjnej. Rekonstruktorzy ze Stowarzyszenia Aurea Tempora zorganizowali  tam pokaz kulinarny oparty na przepisach z czasów piastowskich. Serwowano m.in. kulki z twarogu smażone na ognisku podane z miodem i orzechami.

- W diecie naszych przodków dominowały zboża i rośliny strączkowe: groch, zielona soczewica i bób - mówił Fryderyk Niewiedział z Aurea Tempora.

Słowianie jadali też chętnie wieprzowinę, choć hodowla trzody wyglądała całkiem inaczej niż obecnie.

- Wartość lasu dębowego podawano w  ilości świń, które ten las może wykarmić - tłumaczył Fryderyk Niewiedział. - Świń nie dokarmiano paszą jak dziś, ale puszczano je samopas do lasu. Zwierzęta były mniejsze niż obecnie, ale jakość mięsa o wiele wyższa. Zresztą do dziś na południu Europy mówi się, że najlepsze mięso jest ze świń karmionych żołędziami - opowiadał rekonstruktor.

Dawni Słowianie byli też wielkimi „fanami” grzybów. Zamiłowanie to zresztą wielu z nas odziedziczyło po swoich przodkach.

Więcej ciekawostek o piastowskiej kuchni w piątkowym wydaniu "WW".

 

 

(J.G)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%