Ile żywności marnujemy?
Analitycy z UNEP (Program Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska) przeprowadzili badania związane z określeniem skali marnowania żywności. Oszacowali, że w 2019 roku około 17% zakupionego jedzenia wylądowało w śmietniku – to łącznie aż 923 milionów ton! Zważywszy na ciężką sytuację krajów trzeciego świata, zmagających się z problemem głodu i skrajnego niedożywienia, nie stawia to globalnego społeczeństwa w dobrym świetle.
Wina oczywiście leży po naszej stronie. Po pierwsze, za dużo kupujemy, nie wykorzystujemy do maksimum dostępnych produktów i gdy tylko zbliża się data ważności, wyrzucamy jedzenie. Druga sprawa to nieodpowiednie przechowywanie produktów spożywczych. Wiele osób nie wie, w jaki sposób i co umieszczać w lodówce. Skorzystaj z naszego poradnika i zyskaj pewność, że Twoje potrawy zachowają świeżość jak najdłużej. Koniec z marnowaniem jedzenia!
Co przechowywać w lodówce?
Czy wiedziałeś, że na górnej półce lodówki jest „najcieplej”? Umieszcza się tam produkty, które wymagają jedynie lekkiego schłodzenia, jak otwarte:
Środkowe półki to miejsce do przechowywania potraw i produktów o średniej trwałości. Umieszczasz tutaj:
Na dolnych półkach lądują rzeczy, które psują się najszybciej, a więc:
Szuflady na samym dole z kolei to miejsce do przechowywania:
Czego nie przechowywać w lodówce?
Od powyższych reguł oczywiście istnieją pewne wyjątki. Przykładowo nie wszystkie owoce nadają się do przechowywania w lodówce. Należą do nich m.in.: cytrusy, jabłka, owoce egzotyczne (ananas, mango, banan, awokado). To samo dotyczy niektórych warzyw, jak: pomidor, ziemniak, papryka, cukinia, ogórek i cebula. Zioła, które wolą temperaturę pokojową: mięta i bazylia – ich lepiej nie umieszczać w chłodziarce.
Wbrew powszechnej opinii nie umieszcza się w lodówce także kawy, oleju, a także nieotwartych konserw.
Technologia NoFrost vs. NeoFrost
Obecnie większość lodówek wyposażona jest w technologię zapobiegającą oszranianiu ścian lodówki – tzw. NoFrost. To oczywiście niezwykle przydatna funkcja, ponieważ eliminacja wilgoci pozwala spowolnić proces gnilny potraw. Jednak ma to również wadę – brak wilgoci doprowadza do szybszego wysuszania produktów.
Nowsza technologia NeoFrost pozwala na osobną cyrkulację powietrza dla chłodziarki i zamrażarki, dzięki czemu owoce i warzywa zachowują potrzebną wilgotność, natomiast mrożonki nie pokrywa warstwa szronu.
Nowoczesne technologie w Twojej lodówce do walki z marnotrawstwem
Okazuje się, że także sama lodówka do zabudowy może być wyposażona w rozwiązania ułatwiające przechowywanie żywności dłużej bez utraty ich świeżości. Przykładowo modele FreshPlus marki Electrolux wykorzystują technologię pozwalającą na dłuższe zachowanie smaku potraw. Strefa NaturaFresh z kolei to miejsce pośrednie między chłodziarką a zamrażarką. Panująca tam temperatura w okolicach zera stopni Celsjusza to miejsce optymalne do przechowywania mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dwie niezależne szuflady oferują różne stopnie wilgotności. Modele z serii 300 posiadają także szuflady z kontrolą poziomu wilgoci.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz