polecamy przeczytać:


A+ A A-

Ultrasiedziba „Wiadomości Wrzesińskich” (galeria)

piątek, 04.10.2013, 15:58
Widok od strony ulicy Kaliskiej Widok od strony ulicy Kaliskiej  

Rozpoczynamy proces zmian „WW”. Jednym z elementów przemiany będzie nowa kwatera główna przy ulicy Kaliskiej.



Jakość przestrzeni, w której pracujemy, ma bezpośredni wpływ na jakość produktu, który tu powstaje. A my chcemy tworzyć jeszcze lepsze „WW”! — Waldemar Śliwczyński

Tekst i wizualizacje: Ultra Architects

Kształt budynku został określony przez jego program funkcjonalny. Tarasowo ukształtowana bryła jest odpowiedzą na potrzeby poszczególnych stref działalności wydawnictwa. 

Będący strefą publiczną parter mieści biuro ogłoszeń, salę konferencyjną z zapleczem, kawiarnię i niewielki parking z pięcioma miejscami postojowymi oraz miejscem dla rowerów. Ponieważ jego program funkcjonalny jest najbardziej rozbudowany, powierzchnia parteru największa.

Ze względu na swoją funkcję, jest on również najbardziej otwartą częścią budynku – jego elewacja jest przeszklona i osłonięta niewielkim daszkiem, co tworzy przyjazną strefę wejściową.

Pierwsze piętro, o nieco mniejszej powierzchni niż parter, będzie mieścić pomieszczenia redakcji. Zaprojektowanie tej części budynku było największym wyzwaniem, musieliśmy bowiem połączyć ze sobą dwa różne założenia.

Pierwsze to otwartość i jawność dziennikarstwa, drugie natomiast to prozaiczna sprawa związana z charakterem tej pracy. Dziennikarze większość czasu spędzają przed monitorami komputerów i żeby zapewnić im komfortowe warunki, musieliśmy ograniczyć ilość światła wpadającego do wnętrz.

Od strony północnej usytuowane są pokoje redaktorów, niewielka jadalnia i pokój konferencyjny. Wszystkie te pomieszczenia mają dostęp do zewnętrznych tarasów.

Otwarta przestrzeń ze stanowiskami pracy dziennikarzy zajmuje część południową piętra. Dlatego osłaniającą ją fasadę budynku zdecydowaliśmy się pokryć perforowanymi panelami przeciwsłonecznymi.

Wzór perforacji tych paneli jest inspirowany szpaltą gazety, więc praktyczna przesłona będzie jednocześnie pełnić funkcję identyfikacji wizualnej budynku.

Perforowana elewacja, która w dzień ma zapewniać ochronę przez zbyt mocnym światłem, w nocy będzie niemal niewidoczna. Podświetlony od środka budynek będzie więc żył do późnych godzin wieczornych, tak długo, jak będzie w nim trwać praca.

Wybór okładziny elewacji został również podyktowany planami rozbudowy obiektu w przyszłości – umożliwi ona płynne połączenie starszej i nowej części biurowca, pozwalając przy tym zachować jego współczesny wygląd. 

Najwyższe, drugie piętro budynku mieścić będzie studio telewizji internetowej z reżyserką, niewielki pokój gościnny oraz część techniczną. Z tarasu studia widoczna będzie panorama miasta.

Galeria - kliknij i obejrzyj

Ostatnio zmieniany poniedziałek, 09.02.2015, 14:37

Najczęściej komentowane

Pogoda



Informator miejski
Zmienił się numer? Poinformuj nas. 61 437-49-50
Instytucja Telefon
Centrum ratunkowe 112
Policja 997
Straż pożarna 998
Pogotowie ratunkowe 999
Straż miejska 986
Pogotowie energetyczne 991
Pogotowie ciepłownicze 993
Pogotowie wod.-kan. 994
Informacja PKP 61 663-49-22
Informacja PKS 61 437-00-66
Policyjny tel. zaufania 61 437-52-97
Schronisko dla psów 500-191-039

najnowsze komentarze

Społeczności

Wydawca portalu

Wiadomości Wrzesińskie oraz Wydawnictwo KROPKA J.W.Śliwczyńscy. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie oraz wykorzystywanie materiałów bez zgody, zabronione. Redakcja nie odpowiada za treści publikowane w komentarzach oraz w dyskusjach na forum dokładając jednak wszelkich starań do procesu moderacji tych naruszających netykietę.