Podwójne złoto dla Roksany i brąz dla Karoliny. Uczennice ZSZ nr 2 podbijają branżowe konkursy

Roksana Bartłomiejczak, uczennica Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w ciągu jednego tygodnia wygrała dwa ogólnopolskie konkursy cukiernicze. Na podium stanęła też Karolina Musielak z tej samej szkoły. 

oświata 6 miesięcy temu 1

W dniach 16-18 kwietnia we Wrocławiu odbyła się  XXIII edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. 

Roksana jako zwyciężczyni etapu wojewódzkiego reprezentowała Wielkopolskę. Najpierw musiała zaliczyć test wiedzy teoretycznej składający się z 30 pytań. 

W części praktycznej musiała wykonać tort o wadze do 3 kg, ciasteczka bankietowe, figurki z marcepana oraz eksponat z czekolady lub karmelu.

Tematem przewodnim był "Powiew wiosny". 

- Praca Roksany przyciągała uwagę nie tylko estetyką i sposobem wykonania ale także smakiem. Jurorzy byli zgodni, że uczennica była przygotowana solidnie, a każdy jej ruch był przemyślany i ujęty w ramach czasowych - relacjonuje Dorota Kaczmarek, nauczycielka ZSZ nr 2. 

Marcepanowa kaczuszka autorstwa Roksany (Fot. ZSZ nr 2)
Praca konkursowa Roksany (Fot. ZSZ nr 2)
Na podium (Fot. ZSZ nr 2)
Wywiad dla telewizji (Fot. ZSZ nr 2)
Uczestnicy turnieju (Fot. ZSZ nr 2)

Roksana podbiła nie tylko serca jurorów - otrzymała też nagrodę publiczności. 

Tydzień później młoda cukierniczka wystartowała w XXII Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu, gdzie udało jej się powtórzyć sukces! Jej praca została oceniona jako najlepsza. 

W poznańskim turnieju startowała także Karolina Musielak z ZSZ nr 2, które zajęła trzecie miejsce. 

- W czasie 7 godzin Roksana i Karolina miały za zadanie wykonać jeden okrągły tort o średnicy 28 cm na dowolny, wybrany przez siebie temat oraz mały torcik do degustacji z tych samych produktów i o takim samym smaku. Uczestniczki wykonały także 2 rodzaje ciastek bankietowych, figurki marcepanowe oraz dekoracyjny napis okolicznościowy z ciemnej czekolady na białym torcie. Całość wykonanej pracy musiała nawiązywać do tematu, który uczeń zobowiązany był podać pisemnie przed rozpoczęciem pracy komisji oceniającej wraz z określeniem smaku tortu i ciastek bankietowych. Wyzwaniem były też pytania z zakresu technologii cukierniczej - opowiada Dorota Kaczmarek. 

Karolina Musielak (Fot. ZSZ nr 2)
Roksana Bartłomiejczak i Karolina Musielak (Fot. ZSZ nr 2)
Roksana przy pracy (Fot. ZSZ nr 2)
Karolina przy pracy (Fot. ZSZ nr 2)
Powstają ciasteczka bankietowe (Fot. ZSZ nr 2)
Figurki z marcepana (Fot. ZSZ nr 2)
Wiosenne ciasteczka (Fot ZSZ nr 2)
Słodkie prace (Fot. ZSZ nr 2)
Roksana i jej prace (Fot. ZSZ nr 2)
Słodkości od Karoliny (Fot. ZSZ nr 2)
Wręczenie nagród (Fot. ZSZ nr 2)
Wręczenie nagród (Fot. ZSZ nr 2)
Zwycięzcy - w środku Roksana Bartłomiejczak , od lewej Karolina Musielak (Fot. ZSZ nr 2)
Podwójna mistrzyni na tle wiosennego tortu (Fot. ZSZ nr 2)

Prace uczestników oceniało jury pod przewodnictwem Mariana Webera, znanego poznańskiego cukiernika. Liczył się wygląd, smak oraz organizacja pracy i czystość na stanowisku. 

Roksana i Karolina odbywają praktyki w Cukierni Kuczora. Wiedzę zdobywają pod okiem właściciela - Przemysława Kuczory i mistrza - Marcina Paryska. Do części teoretycznej przygotowała je Dorota Kaczmarek. 

Dzięki sukcesowi uczennice są zwolnione z części praktycznej egzaminu zawodowego. 

Gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów! 

Thumb go dziewicz2

Joanna Goździewicz

6 miesięcy temu 1