Kulinarny powiew wiosny, czyli piękne pyszności młodych rzemieślników

Młodzi piekarze, cukiernicy i kucharze stanęli do boju. Ich „amunicją” były torty, ciasteczka, bułki i dania z kurczaka.

oświata 4 miesiące temu 4

30 stycznia we Wrześni po raz kolejny odbyły się wojewódzkie eliminacje do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. 

Uczestnicy najpierw musieli poradzić sobie z teorią. Po niej mieli kilka godzin na przygotowanie konkursowych wypieków. W część praktycznej uczniowie pracowali w piekarni Społem przy Ogrodowej i cukierni Kuczora w Bierzglinku.

Temat tegorocznego turnieju brzmiał „Powiew wiosny”, stąd w pracach powtarzające się motywy kwiatowe. Były też figurki z marcepana w kształcie żab i bocianów. Wypieki uczniów były nie tylko ładne, ale i smaczne o czym można było się przekonać tuż po wręczeniu nagród. 

Pierwsze miejsce wśród cukierników zdobyła Roksana Bartłomiejczak z ZSZ nr 2 we Wrześni, drugie - Dominika Ludwikowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Grodzisku Wielkopolskim, a trzecie - Sebastian Nowaczyk z Zespołu Szkół nr 4 w Lesznie. 

Wśród piekarzy było zaledwie trzech uczestników. Najlepszy okazał się Miłosz Migaszewski z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie. Drugie miejsce zajął Marek Szymański z Zespołu Szkół nr 4 w Lesznie, a trzecie - Hubert Mróz z Zespołu Szkół Specjalnych we Wrześni. 

W tym roku konkursowi dla młodych piekarzy i cukierników towarzyszył turniej kucharski. Również miał on charakter wojewódzkich eliminacji do ogólnopolskiego finału. 

Uczniowie mieli godzinę na przygotowanie dwóch dań z kurczaka. Emocje przypominały te znane z popularnego telewizyjnego show Masterchef. 

Młodzi kucharze gotowali na stołówce ZSZ nr 2. Pierwszy był Jan Darmowski z Zespołu Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach. Drugie miejsce przyznano Klaudii Kaczmarek z ZSZ nr we Wrześni, a trzecie - Klaudii Hańćkowiak z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie.

Thumb go dziewicz2

Joanna Goździewicz

4 miesiące temu 4