Czekolada popłynęła także na Koszarowej. Mistrzowskie warsztaty w ZSZ nr 2

Młodzi cukiernicy z ZSZ nr 2 wzięli udział w warsztatach prowadzonych przez Mieczysława Chojnowskiego, mistrza świata w cukiernictwie. Uczyli się jak zrobić praliny i czekoladę.

oświata 13 dni temu 0

Mistrz odwiedził szkołę przy Koszarowej 9 maja. - Temat czekolady królował tego dnia na łamach prasy ogólnopolskiej, a nawet europejskiej za sprawą niecodziennej kolizji cysterny z płynną czekoladą na A2. To wydarzenie zbiegło się akurat z warsztatami w naszej szkole- zauważa Dorota Kaczmarek, nauczyciel ZSZ nr 2. 

Pod okiem Mieczysława Chojnowskiego uczniowie temperowali czekoladę (chłodzenie i podgrzewanie w celu nadania jej odpowiedniej konsystencji) oraz tworzyli tzw. ganasze czyli kremy z czekolady i śmietanki. 

Powstałe na zajęciach praliny i tabliczki czekolady wyglądały i smakowały niebiańsko. 

Fot. ZSZ nr 2

Thumb go dziewicz2

Joanna Goździewicz

13 dni temu 0